Mijn vakantie op Zakynthos

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik gek op mopshondjes en schildpadden ben. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over waar ik naar toe wilde op vakantie toen ik eenmaal wist dat er rondom Zakynthos schildpadden te vinden zijn. 10 dagen hebben Wilco en ik ons vermaakt op dit eiland en ik ga jullie in deze blog vertellen hoe wij het allemaal ervaren hebben.

REIZEN


Wij vlogen via Schiphol en reden daar zelf met de auto naar toe. De auto parkeerden wij in Aalsmeer bij GreenParking. Daar werden wij met een bus opgehaald die ons afzette bij het vliegveld. Heel handig, maar ik vond de bus niet praktisch ingericht om je grote koffer goed neer te zetten.

 

VERBLIJF

Wij verbleven in het hotel Bitzaro Grande in Kalamaki. Recent zijn daar de kamers gerenoveerd en ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig aan te merken heb op onze kamer. Wij zaten in kamer 128 op de begane grond en keken uit op het zwembad. Elke dag werd de kamer schoongemaakt en kregen wij schone handdoeken. Het enige wat wij onpraktisch vonden is dat als je ’s nachts naar het toilet moest, je niet alleen een lamp op het toilet aan kon doen. Het kon alleen met drie andere lampen tegelijk, waardoor gelijk de hele kamer verlicht was. En bij de wastafel zat geen stopcontact. Voor het föhnen van mijn haar was dat niet zo’n probleem. Dat was het wel toen Wilco zich wilde scheren in de scheerspiegel die bij de wastafel vast aan de muur zit…


De hotelkamer.

 

ETEN

Bitzaro Grande is een all inclusive hotel. Dat betekende dus dat wij drie keer per dag konden aanschuiven  voor het eten en daarnaast konden we in de ‘poolbar ‘snacks’ krijgen daarbij moet je denken aan een tosti, broodje kip, broodje tonijn, salade en hamburgers. In diezelfde bar kon je ook drinken halen. Van koffie tot cocktails, het was er allemaal. Het ontbijt was behoorlijk Engels met bonen, gebakken aardappeltjes, worstjes etc. Er zat weinig variatie in. De lunch en het diner waren juist wel weer afwisselend. Het diner had zelfs een keer een Italiaans thema waarbij er pizza en allerlei pasta’s bij het lopend buffet te vinden waren, mijn favoriete avond! Ze doen bij Bitzaro Grande echt hun best, maar na 10 dagen was ik wel weer blij om naar huis te gaan en een normaal Nederlands ontbijt te eten.

 

Eén van de snacks uit de poolbar, broodje kip.

 

EXCURSIES

Wij verbleven 10 dagen op Zakynthos en hebben 3 excursies gedaan.


Voor de vakantie had Wilco al een excursie geboekt waarbij we met een boot naar de blauwe grotten en het scheepswrak zouden gaan via Nefis Travel. Toen wij in het hotel waren kwam er iemand langs waarbij we konden betalen en werd ons verteld wanneer de excursie plaats vond. Dat was op vrijdag 12 juli. Voor deze excursie moeten we ’s ochtends om 07.05 uur al klaar staan en toen we in de bus zaten kregen we te horen dat het niet zeker was of we op de boot konden. Dat kwam doordat er de dag ervoor noodweer was geweest in Griekenland (hebben wij gelukkig niks van meegekregen) en de zee vrij onrustig was. We gingen dus eerst van boven op de berg naar het scheepswrak kijken en dan zouden we later horen of de boottocht doorging. Dat was wel zo, maar we zijn niet op het strand bij het scheepswrak geweest. De zee was te onrustig, waardoor ze het niet aandurfden om ons dat stukje te laten zwemmen. Ik vond het geen probleem. Ben liever veilig dan dat ik mijn leven riskeer voor een ‘stomme’ foto met een scheepswrak. Bij deze excursie zit trouwens ook een lunchstop, moet je apart betalen en wij vonden het niet veel bijzonders. Dus mocht je deze excursie gaan doen zou ik toch een eigen lunch in een koeltasje meenemen al raad de organisatie je dat af. Aan het einde van deze excursie ga je naar het zwavelstrandje. Het ruikt daar naar rotte eieren, maar het schijnt een natuurlijke spa te zijn als je daar even de zee in gaat. Doe wel je zilveren sieraden af, want die worden zwart door de zwavel in de zee.

 


Donderdagavond 11 juli gingen wij mee met een excursie van Sunweb. Een paar keer in de week zit er iemand van Sunweb in de lobby van het hotel waarbij je een excursie kan boeken of een auto huren. Wij besloten Zakynthos City by Night te boeken. Was niet heel bijzonder, maar wel leuk om te doen. Wil jij dit ook doen? Bedenk dan voor de tijd of je met de groep naar een restaurant wil voor 10 euro p.p., want hij stelt het voor en gelijk moet je antwoord geven of je mee gaat. Wij zijn uiteindelijk wel meegegaan en je krijgt vegetarische gerechten die goed smaken. Drinken valt niet onder die 10 euro p.p. Wij waren uiteindelijk voor ons tweeën €25,- kwijt en we zaten behoorlijk vol.

 


Op het laatste moment heeft Wilco via Nefis Travel de eco-vriendelijke schildpadden tour geboekt voor zondag 14 juli. Van te voren zei iedereen tegen ons dat we echt niet op zo’n boot moesten gaan. We zouden de schildpadden zo wel zien als we de zee in gingen. Nou ik heb van alles geprobeerd, op elke haven tussen de boten gekeken een waterfiets gehuurd en nergens waren de schildpadden te bekennen. Terwijl ik juist zo graag schildpadden in het wild wilde zien. Op zo’n boot met glazen onderkant wilden we niet, want die zijn echt overvol en alleen maar gericht op het toerisme. Ik ben blij dat we de tour van Nefis hebben gedaan. Zij zijn enorm begaan met de schildpadden en er waren twee vrijwilligers op de boot die vertellen over wat zij allemaal doen voor de schildpadden etc. We hebben er uiteindelijk 4 gezien! Naast dat we schildpadden gingen spotten gingen we naar het zogenoemde schildpaddeneiland en naar de Keri grotten. Ook waren er twee zwemmomenten van een half uur. We vaarden niet door de grotten, want door de vele aardbevingen is het mogelijk dat er wat van de grotten/bergen af kan vallen op ons. Dat vond ik heel netjes van hen, dat ze onze veiligheid boven het toerisme stelden.

Bij elke excursie werden wij netjes met de bus opgehaald en teruggebracht. De chauffeurs rijden veilig en de Nederlandse gidsen vertellen je allerlei leuke weetjes over het eiland.

 

AUTO HUREN

Maandag 8 en dinsdag 9 juli hadden wij een auto gehuurd via Imperial Car Rental. Wilco had dit voor onze vakantie al geregeld. Maandagochtend kwam er iemand langs om de auto (Hyundai i20) en sleutel af te leveren en om het geld te innen. Op dinsdagavond konden wij de sleutel afgeven bij de receptie en hadden we er verder geen omkijken meer naar.

 

We zijn met de auto o.a. naar de volgende plekken geweest:

Het Turtle Rescue Center


Je kunt hier gratis naar binnen, maar als je een consumptie neemt steun je ze financieel.

 

Restaurant Keri Lighthouse

Bij dit restaurant zie je dit mooie uitzicht. Om een foto te maken ben je wel verplicht om een consumptie te nemen. Wat ik overigens begrijp, anders staat het restaurant continu vol met toeristen en hebben de betalende gasten er last van.

 

Navagio Beach

Vanaf dit punt zie je het scheepswrak van bovenaf. Je hebt een officieel kijkpunt waar een mega rij voor staat. Of je riskeert je leven door, door richting de Griekse vlag te lopen en dan kun je vanaf daar dit soort foto’s maken. Een mooie foto is natuurlijk leuk, maar pas alsjeblieft op als je richting de Griekse vlag loopt en daar foto’s gaat maken. Kom niet te dicht bij de rand, want elk jaar vallen er letterlijk doden, omdat ze de perfecte foto wilden.

 

Olijfoliefabriek Aristeon

Op zakynthos staan enorm veel olijfbomen. Van april tot oktober draait het op Zakynthos alleen maar om het toerisme en in de winter periode sluit zelfs het vliegveld en plukken alle bewoners olijven. In deze fabriek wordt de olijfolie gemaakt die op het hele eiland te koop is. Ook veel verzorgingsproducten, maar daar was ik eerlijk gezegd niet zo in geïnteresseerd. Het is leuk om hier even naar toe te gaan, maar het is één hal waar je doorheen loopt. Er staat iemand die producten aan je wilt verkopen en van het proces ze je alleen maar foto’s.

 

Cameo Island

Dit eiland is sinds kort weer geopend, veel mensen weten dat niet. Je vindt het bij de haven van Laganas. Je herkent het direct aan de lange houten brug er naartoe. Een erg fotogenieke plek, waar ook enorm veel instameisjes zich helemaal uitleven voor de perfecte foto. Wanneer je de brug over bent kun je een trap op naar boven. Je moet dan €5,- entree p.p. betalen. Iets verderop wordt er een foto van je gemaakt en wanneer je weer weggaat hangen er ‘gratis’ sleutelhangers voor je klaar met jullie foto. (Je hebt tenslotte €5,- entree betaald, vandaar die ‘gratis’.)

 


Als je eenmaal boven bent kun je daar vrij rondkijken en zie je o.a. het bekende strandje met de witte doeken. Ik was erg benieuwd waarom die witten doeken er hingen en of er een betekenis achter zat. Tijdens onze schildpaddenexcursie vaarden we hier langs en heb ik aan onze Nederlandse gids gevraagd hoe het zat. Het is heel simpel en totaal niet spectaculair. Een aantal jaren geleden waren er white parties op het eiland. Voor die gelegenheid zijn die doeken opgehangen en toen dachten de bewoners en toeristen van dat staat best leuk op foto’s (er wordt veel getrouwd op dit eiland) dus laten we het maar zo.

Het is heel leuk om een auto te huren op Zakynthos, maar houdt er rekening mee dat je daar veel langer over 20 km doet dan in Nederland. Dat komt door alle bergweggetjes waar je hooguit 50km per uur mag i.p.v. 130 km per uur over de snelweg. Zoek ook van te voren uit of iemand van je gezelschap stalen zenuwen heeft, want er zijn wegen waarbij ik doodsangsten heb uitgestaan en dan reed ik niet eens zelf. Ik keek continu die afgrond in zonder dat er ook maar een vangrail te bekennen was. Als ik er nu aan terugdenk begint mijn hart alweer harder te kloppen van angst haha. Wat ook nog heel belangrijk is tank op tijd! In het begin zie je heel veel tankstations, maar hoe verder je die bergen in gaat, hoe minder het wordt.

 

SHOPPEN


Wij verbleven in Kalamaki en qua shoppen was daar niet veel bijzonder. Er is één lange straat waar het grootste deel uit souvenirwinkels bestaat. Ook vind je er restaurants, supermarkten en veel excursies. Als je echt wilt shoppen bij de bekende winkels moet je naar Zakynthos stad gaan. Ben jij van het uitgaan? Dan kun je het beste naar Laganas gaan.

Dit waren de ervaringen die ik met jullie kon delen. Hopelijk heb je er wat aan als je naar Zakynthos op vakantie gaat/wilt.
Heb je toch nog vragen of ben je benieuwd naar iets? Laat het weten in de reacties.

 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *