Zoals je regelmatig in mijn fotoverslagen kunt lezen ben ik fan van Lekker en Simpel. Nu kwam ik laatst een recept op hun website tegen die ik graag eens uit wilde proberen. Het recept is gemaakt naar aanleiding van de kerststerren van bolletje. Die met kaneel en witte chocolade aan de onderkant. Ik vind die koeken zo lekker, dat ik erg benieuwd was hoe het zou smaken als ik het zelf zou maken. In deze blogpost neem ik je mee tijdens het maken en laat ik je zien wat ik er uiteindelijk mee heb gedaan voor Valentijn.
Wat heb je nodig
Voor het deeg
– 1 tl kaneel
– 1 ei
– 175 gr kristalsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 280 gr bloem
– 150 gr roomboter (op kamertemperatuur)
Overig
– 100 gram witte chocolade
– 1 tl kaneel
– 50 gr kristalsuiker
Stap 1
Meng de boter en 175 gram suiker met een elektrische mixer. Doe dit ongeveer 5-10 minuten. Ik heb alles in de kom van mijn KitchenAid gedaan en die laten draaien. Je kunt het ook met een handmixer doen. Dan ben je er iets drukker mee.
Stap 2
Voeg dan 1 tl kaneel, het ei en vanillesuiker toe. Nogmaals goed mengen en daarna kan beetje voor beetje het bloem erbij.
Stap 3
Als de bloem door het deeg gemengd is, vorm je met je handen een mooie bol van het deeg. Wikkel het deeg in een stuk vershoudfolie en leg het deeg ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Stap 4
Verdeel wat bloem over je aanrecht. Rol circa 1/3 van het deeg uit. Steek nu de koekjes uit in de gewenste vorm. Ik heb in dit geval voor hartjes gekozen in verband met Valentijn. Deze hartjes waren niet enorm groot, waardoor ik er extra veel koekjes van kon maken.
Stap 5
Meng in een bakje de overige kaneel en suiker door elkaar. Leg het koekje op een bakplaat met bakpapier. Doe op ieder koekje wat van het suiker/kaneel mengsel en druk dat een beetje aan. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven totdat het randje lichtbruin is. Laat de koekjes daarna goed afkoelen.
Stap 6
Smelt de witte chocolade au bain marie en verdeel wat witte chocolade over de kant van het koekje waar geen kaneel en suiker opzit. Ik heb dit met de bolle kant van een dessertlepel gedaan. Leg de koekjes ondersteboven (chocoladekant boven) op een groot bord in de koelkast zodat de chocolade kan opstijven. Hiervoor heb ik een pizzabord gebruikt. Daar pasten heel veel koekjes op.
Het resultaat
Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Ze smaken lekker en het formaat is prima. Nu neem ik er twee in plaats van één grote haha.
Wat ik met de koekjes gedaan heb
Deze koekjes heb ik niet voor niks Valentijn kaneelhartjes genoemd. Ik heb ze dan ook uitgedeeld aan m’n ouders, schoonvader en m’n zus + gezin. Gewoon heel simpel door ze in een doorzichtig zakje te doen (verkrijgbaar bij de Wibra/Action) en er een leuke sticker op te plakken. Zo simpel kan een cadeautje voor Valentijn zijn. Het is echt niet moeilijk om te maken en leuk om te doen met kinderen.
Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!