Podcast aanraders #3

Podcasts luisteren vind ik fijn om te doen tijdens fietsen of wandelen. Tijdens het fietsen lijkt de tijd veel sneller te gaan en tijdens het wandelen heb ik iets te doen. Als ik wandel zonder dat ik een podcast luister voelt het alsof ik doelloos rondloop. De laatste tijd heb ik er weer een aantal geluisterd die ik graag met je deel. Veel lees en uiteindelijk luisterplezier!

 

PODCAST #1

Aantal seizoenen: 1
Tijdsduur podcast:  30 tot 40 minuten

Hoe belanden slimme, jonge mensen in een sekte waarbij ze letterlijk alles opgeven voor hun leider? Dat is de vraag die Volkskrant-journalisten en podcastmakers Simone Eleveld en Anneke Stoffelen zichzelf stelden in de podcast ‘Een soort god‘.

Wat een verhaal. Wanneer ik een verhaal over een sekte hoor is het eerste wat ik denk: Hoe is het mogelijk? In deze podcast wordt het verhaal van meerdere mensen uit de sekte vertelt. Het begint gewoon als een gezellig iets en langzaam sluipt het sekte-achtige erin. De sekteleider komt ook nog aan het woord. Dat is ook interessant, want hij legt bepaalde dingen weer anders uit. Ben je geïnteresseerd in sektes en hoe het in z’n werk gaat? Dan is dit een aanrader om te luisteren. 

PODCAST #2

Aantal seizoenen: 2
Tijdsduur podcast: 35 tot 55 minuten

In Cocaïnekoorts onderzoekt misdaadverslaggever Jan Meeus hoe Nederland is uitgegroeid tot de draaischijf van de cocaïnehandel in West-Europa. Onder welke omstandigheden groeien criminelen uit tot cocaïnebaronnen? In het eerste seizoen onderzoeken Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr hoe een Marokkaanse jongen uit het Utrechtse Vianen kon uitgroeien tot cocaïnebaron. Welke rol heeft onze samenleving daarin? En waarom wordt Ridouan T. gelinkt aan de moord op Derk Wiersum?

Net zoals bij de vorige podcast bedenk ik mij bij zo’n verhaal als dit ook, hoe is dit mogelijk? Hoe is iemand die ooit een lieve baby was, nu zo meedogenloos. Hoe ontstaat dat? In deze podcast wordt je meegenomen in o.a. het verhaal van Ridouan T en hoe Nederland functioneert in de drugswereld. Een ver van mijn bed show waar ik altijd nieuwsgierig naar ben.

PODCAST #3

Aantal seizoenen: 1
Tijdsduur podcast: 30 tot 55 minuten

In de podcast ‘Willen jullie geen kinderen?’ doorbreekt presentator Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen. Daarnaast onderzoekt Anne-Mar of haar gevoel klopt dat steeds meer stellen medische hulp nodig hebben bij zwanger worden. En ze vraagt zich af; zou ze dit hele traject opnieuw ingaan voor een tweede kindje?

Dit jaar word ik 30. Echt zo’n leeftijd om kinderen te ‘krijgen’. Gelukkig krijg ik nooit de vraag of ik geen kinderen wil. Want wat als ik ze wel wil, maar niet op de ‘natuurlijke’ manier zwanger kan raken en dat tegen je zeg? Sta je dan met je mond vol tanden of praat je er overheen alsof je de vraag nooit gesteld hebt? Of wat als ik net een miskraam achter de rug heb en niemand daar over verteld heb. 1 op de 6 stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Als het jou en je partner makkelijk lukt om kinderen te krijgen denk je daar totaal niet bij na (wat begrijpelijk is). Deze podcast neemt je mee in die wereld van niet makkelijk tot geen kinderen kunnen krijgen. Het is een best zwaar onderwerp, maar de podcast vind ik niet zwaar overkomen. Ik vond het een hele fijne podcast om te luisteren en geeft je weer inzicht over iets waar ik totaal geen weet van had. Dit is mijn absolute favoriet van deze vijf podcasts.

PODCAST #4

Aantal seizoenen: 1
Tijdsduur podcast: 45 tot 50 minuten

Hoe en waardoor wordt iemand slachtoffer van nepnieuws? De Deventer Mediazaak is een zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.

Aan deze podcast begon ik, omdat ik dacht dat het over de moordzaak ging. Bleek een foutje te zijn het ging om de mediazaak die ontstaan is rondom de moord. Maurice de Hond had hier een groot aandeel in en ik moet toegeven dat ook ik tijdens de podcast wel eens dacht van misschien heeft hij wel gelijk. In zijn ‘heksenjacht’ heeft hij aardig wat bekende Nederlanders in zijn verhaal meegekregen zoals Claudia de Breij. Zij had daar achteraf spijt van. Een bijzonder verhaal over framing door de media en het leukste vond ik toch wel dat een oud-docent (Stan de Jong) van mij die ook journalist is erin voor kwam.

PODCAST #5

Aantal seizoenen: 1
Tijdsduur podcast: 30 tot 45 minuten

In de podcast Partners in crime gaat crimejournalist en programmamaker Kees van der Spek in gesprek met vakgenoten over de wereld waar zij verslag van doen. Met hen praat hij over de hoogte- en dieptepunten in hun carrière. Welke zaken zijn tot op heden het meest bijgebleven? Waar zijn zij het meest trots op en zijn er momenten geweest waarbij zij zelf serieus in de problemen kwamen? Daarbij wordt een unieke inkijk gegeven in hoe het er achter de schermen aan toegaat en worden verhalen gedeeld die tot op heden onbekend waren voor het grote publiek.

Met deze podcast ben ik nog bezig. Heb de eerste twee afleveringen geluisterd met Alberto Stegeman en ben nu al fan. Wilco en ik kijken altijd naar de programma’s van Kees. Hij is altijd lekker nuchter en voor niemand bang lijkt wel. In zijn podcast moet ik soms wel wat wennen aan de grapjes die hij en Alberto maken. Ze zijn in hun programma’s altijd behoorlijk serieus dus dat is gewoon iets van mijzelf waardoor ik moet schakelen. Een leuke podcast die je een luisterkijkje geven achter de schermen van crimejournalisten.

 

Podcast aanraders #1
Podcast aanraders #2

 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *