Het leed dat solliciteren heet…

Februari 2018 ben ik geslaagd voor mijn opleiding Media, Informatie & Communicatie. Maart 2018 mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen en daarmee begon het solliciteren naar een baan als communicatiemedewerker… Ik dacht een baan vinden is toch niet zo moeilijk?

 

 

Eerste sollicitatie

Of nee toch niet, tijdens mijn afstuderen deed ik al een poging voor de vacature: Junior Consultant bij Gladior. Daar kreeg ik mijn eerste afwijzing, maar wel een heel persoonlijke waarmee ik verder kon. Er stonden tips in en de eerlijke reden waarom zij mij afwezen. Dat kon ik enorm waarderen en ik dacht als dit altijd zo gaat valt het reuze mee om afgewezen te worden.

 

Het leed dat solliciteren heet

En toen begon het leed dat solliciteren heet pas. Begrijp mij niet verkeerd, ik wil absoluut niet negatief over komen, maar de moed zakt mij soms wel in mijn schoenen. Ik zal hieronder in een aantal punten benoemen waarom.

 

1. Inlezen voor een sollicitatie

Wanneer ik uitgenodigd word voor een sollicitatie neem ik de vacature nog een keer door en bekijk ik de website en social media van het bedrijf. Daar gaat aardig wat tijd in zitten, want ik wil beslagen ten ijs komen. Het enige wat het bedrijf moet doen is mijn cv en motivatiebrief lezen, maar dat schijnt erg moeilijk te zijn. Het is mij al meerdere keren gebeurd dat ter plekke pas mijn cv en/of motivatiebrief (goed) bekeken werd.

Dat leverde de volgende situatie op:
Ik kom bij het bedrijf, stel mij netjes voor en we beginnen aan het gesprek. Het bedrijf wil graag meer over mij weten dus ik vertel en ondertussen zie ik de mensen voor mij druk mijn cv en motivatiebrief bekijken. Vervolgens krijg ik te horen: “Oh, ik zie hier dat je nog niet veel ervaring hebt…” BINGO! Als je van te voren mijn cv en motivatiebrief goed bestudeerd had, hadden we deze situatie kunnen voorkomen.

 

2. Interesse tonen

Tijdens een sollicitatieprocedure wil een bedrijf een zo goed mogelijke match met een kandidaat. Om erachter te komen of die match met jou is gaan zij jou vragen stellen en op jouw beurt mag jij natuurlijk ook vragen stellen. De bedoeling hiervan is dat je interesse toont in elkaar en er samen achter komt of het klikt of niet. Het is niet de bedoeling dat als ik een heel verhaal vertel over wat ik voor de kapsalon van mijn zus doe (vakgerelateerd) vervolgens de vraag krijg: “Heb je ook broers of zussen?” Nee joh, ik heb net een heel verhaal verzonnen om beter voor de dag te komen!

Kan iemand mij trouwens uitleggen hoe relevant die vraag is? Evenals de vraag wat doen je ouders voor werk? Kom ik soms alleen in aanmerking voor de vacature als ik uit een groot gezin kom dat opgevoed is door een advocate en bankdirecteur? 

 

3. Ervaring

In mijn zoektocht naar een baan kom ik steeds twee soorten ervaring bij een vacature tegen. Je bent startende op de arbeidsmarkt of je hebt minimaal drie tot vijf jaar ervaring in een soortgelijke functie. Bij de eerste denk ik YES, ik maak kans en bij de tweede denk ik inmiddels laat maar zitten… Want ik krijg steeds te horen van bedrijven waar ik solliciteer dat ik te weinig ervaring heb. Maar wie bepaald dat? Ik heb toch niet voor niks vier jaar lang een studie gedaan inclusief (afstudeer)stage(s)? Doe ik daar geen ervaring mee op? Inmiddels doe ik al vrijwilligerswerk bij twee verschillende bedrijven om meer ervaring op te doen en nog steeds krijg ik dit excuus…

 

Mijn laatste sollicitatie

Inmiddels heb ik mijn dieptepunt hierin bereikt. Ik werd door iemand geattendeerd op een vacature die op LinkedIn stond. Er stond alleen dat er per direct een communicatiemedewerker gezocht werd. Ik trok mijn stoute schoenen aan en stuurde een connectieverzoek, met gevolg dat ik een privébericht kon sturen. Ik vroeg om meer informatie over de vacature en kreeg een beknopte uitleg met daarin de tekst dat ze iemand zochten met ervaring in de semi-overheid. Die ervaring heb ik niet dus ik gaf dat gelijk aan en of het dan wel zin had om mijn cv en motivatie te sturen. Het enige wat ik kreeg was: “Ik ontvang graag je cv en motivatiebrief.” Het gaf mij hoop en ik ging druk aan de slag met mijn motivatiebrief en verstuurde hem. Een dag later krijg ik een mail met de volgende tekst:

“Voor nu zoeken wij een zelfstandig werkende communicatiemedewerker die marketing en communicatie echt goed beheerst. Ik lees uit jou motivatie en cv inderdaad nog niet heel veel werkervaring. Op zich is dat helemaal niet erg, maar voor ons nu is dat niet handig. We hebben namelijk weinig tijd om je echt goed te begeleiden in deze processen.”


Nu komt het mooiste van dit verhaal. Ik ben druk bezig bij mijn vrijwilligerswerk en opeens gaat mijn telefoon. Er staat een telefoonnummer op dat ik niet ken en denk misschien is het wel van een bedrijf waar ik gesolliciteerd heb. Ik neem op en er wordt mij medegedeeld dat mijn cv gevonden was op de Nationale Vacaturebank en gevraagd of ik nog steeds werk zocht. Dat beaamde ik. “Nou dat is mooi, want in … zit een bedrijf waar ze een communicatiemedewerker zoeken en jij lijkt mij wel geschikt, lijkt het jou wat?” Ik zei: “Ja hoor, maar als het om bedrijf X gaat dan is het niet nodig, want daar heb te weinig ervaring voor.” Toen werd het stil aan de andere kant van de lijn… Het bleek dus inderdaad om bedrijf X te gaan en de vrouw aan de telefoon was helemaal verbouwereerd, ze vroeg met wie ik dan al contact had gehad en wilde graag mijn cv houden voor eventuele andere communicatievacatures.

Ik hing op en dacht waar gaat dit nou over? Dit bedrijf is druk op zoek naar een communicatiemedewerker, ik zoek werk als communicatiemedewerker. Zij hebben geen tijd om mij goed te begeleiden, maar hebben wel tijd om uitzendbureaus in te schakelen om een ‘ervaren’ iemand te vinden. Deze tijd hadden ze ook in mij kunnen steken.


24 sollicitaties heb ik nu achter de rug, waarvan 8 gesprekken en daar heb ik ook weer veel van geleerd. Deze blogpost heeft niet als doel om alle bedrijven over één kam te scheren of ze belachelijk te maken, maar om je bewust te maken dat een baan vinden niet altijd even makkelijk en snel gaat. Ik ben nu bijna een jaar bezig en dan ga je op een gegeven moment wel aan jezelf twijfelen, maar aan de andere kant zit ik niet stil. Ik werk drie/vier dagen in de week en doe daarnaast twee volle werkdagen vrijwilligerswerk. Iedereen die ik hierover spreek zegt ook: “Jij komt er wel!” alleen vraag ik mij steeds vaker af wanneer?

 

Heb jij dit nu gelezen en kun je mij verder helpen in mijn zoektocht naar een baan?
Stuur dan een mail naar info@accentable.nl
Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *