Fudge met bastogne en witte chocolade

Het werd tijd om hier weer eens iets te plaatsen met betrekking tot bakken. Niet omdat het moet, maar omdat ik dat leuk vind! Ik wist alleen nog niet zo goed wat ik dan zou bakken. Iets uit de bakbijbel of koekjesbijbel? Nee, het werd het fudge recept uit het e-bakboek van Wil & Tien genaamd: Van misbaksel tot meesterbaksel. In dit boek staan 10 makkelijke en spectaculaire recepten die iedereen kan bakken. Het leuke is dat zij in dit boek ook delen wat er misging. Laten we maar gauw gaan kijken hoe het bakken mij af ging…

 

Wat heb je nodig

Basisrecept fudge (+/- 30 blokjes)
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 100 gram ongezouten roomboter
– 150 gram lichtbruine basterdsuiker
– 2 theelepels vanille aroma
– ½ theelepel zout

Bodem en garnering
– 260 gram Bastognekoeken
Zelf heb ik een budget versie van de koeken gebruikt
– 100 gram ongezouten roomboter
– 100 gram witte chocola

 

Bereidingswijze

Stap voor stap ga ik je meenemen in de bereidingswijze.

 

Stap 1

bakplaaBekleed een vierkante bakvorm met bakpapier (maximaal 28×17 centimeter of een kleine springvorm) en laat de randjes uitsteken, zodat
je later de fudge met het bakpapier uit de vorm kunt tillen. Zelf heb ik mijn ‘browniebakblik’ van 20×20 cm gebruikt.

 

Stap 2

Als eerst maak je de bodem. Dat doe je door de koeken eerst te verkruimelen in een plastic zakje. Zelf heb ik de deegroller ervoor gebruikt, maar je kunt ook hameren met de knoflookpers en het makkelijkste is denk ik als je ze in een keukenmachine doet.

 

Stap 3

boter smelten
Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje. Voeg de koekkruimels toe als de boter helemaal gesmolten is en meng het door elkaar.

 

Stap 4

fudge bodemDoe de bodem in de bakvorm en druk hem goed aan met de bolle kant van een lepel.

 

Stap 5

Doe alle ingrediënten voor de fudge in een pan en zet het vuur middelhoog. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Zodra het kookt
houd je het nog 10 minuten aan de kook. Blijf ondertussen roeren. Dit was mij het werkje wel. Het was de eerste keer dat ik iets met gecondenseerde melk maakte en ik was zo bang dat het mis zou gaan als ik niet goed genoeg roerde. Ik leek wel een mixer. Ik bleef maar roeren, had er zelfs de dag erna spierpijn van in mijn hand haha.

 

Stap 6

Zet na 10 minuten het vuur uit en laat het zo’n 5 minuten rusten. Daarna roer je het mengsel stevig door tot het een dikke, soepele massa is
geworden. Dit duurt zo’n 8 minuten. Kan ook met een handmixer op de laagste stand. Ik had al zoveel geroerd dat ik na het vijf minuten rusten zoiets had van moet ik nu weer acht minuten gaan roeren? Naar mijn idee was het inmiddels al een dikke, soepele massa geworden. Dus ik was rebels en heb het niet nog eens acht minuten geroerd.

 

Stap 7

Doe het mengsel van de fudge  in de bakvorm en laat het minimaal vijf uur afkoelen. Je kunt hem gewoon op het aanrecht laten staan, maar je kunt hem ook in de koelkast laten afkoelen. Dan wordt de fudge wat harder. Het is maar net wat je zelf lekkerder vindt.

 

Stap 8

Wanneer de fudge volledig afgekoeld is kun je beginnen met de garnering. Smelt de chocolade au bain marie in een pannetje. In het boek staat letterlijk: “Smelt de chocolade in een pannetje”. Ik neem dat dan ook heel letterlijk net zoals ik alles precies afweeg bij een recept. Ik heb dus in de eerste instantie gewoon een pannetje op het vuur gezet. Dat ging natuurlijk mis en dat deel heb ik weg kunnen gooien. Zo stom, omdat ik donders goed weet dat het op die manier moet. Nu vergeet ik het dus nooit meer 😛

 

Stap 9

Haal de fudge uit de bakvorm. Stop de gesmolten chocolade in de spuitzak en knip een heel klein puntje er van af. Versier de fudge met ‘chocoladestrepen’ of een andere leuke creatie. Dit ging een stuk makkelijker dan ik dacht, maar ik denk dat ik met 50 gram chocolade mij ook prima had gered. Ga ik de volgende keer proberen.

 

Stap 10


Laat de chocolade hard worden en snijd dan de fudge in stukjes. Je kunt de fudge ongeveer een week bewaren in een luchtdroge koektrommel. Eet smakelijk!

 

Eerlijk gezegd heb ik geen idee of de verhouding zo juist is bij mijn versie. Ik vond het in ieder geval lekker smaken en anderen die er wat van gehad hebben ook, dus dit baksel is zeker voor herhaling vatbaar.

 

 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *