5 tips om fietsen leuker te maken

Het leuke van fietsen is dat het altijd en (bijna) overal kan en buiten de kosten van de fiets om is het ook nog eens gratis! Waarom zullen we het dan niet vaker gaan doen? Zelf ga ik elke dag op de fiets naar mij werk. Dat is in totaal misschien een half uur fietsen, maar beter iets dan niets. Toen ik nog op de basisschool zat ging ik vaak met mijn moeder ’s avonds na het eten even fietsen. Tot ik in groep 7 met de fiets op schoolreis ging naar – ik geloof – Ootmarsum. Ik was daarna helemaal klaar met het fietsen :’) Gelukkig was dat niet van lange duur en deel ik vandaag 5 tips met jullie over hoe je fietsen leuker kunt maken. Veel leesplezier!

 

1. Fiets op een fatsoenlijke fiets

Het is een beetje een inkoppertje, maar het maakt echt verschil op wat voor een fiets je fietst. Een tweedehands omafiets, fietst absoluut anders dan een citybike met drie versnellingen. Ik kan het weten, want toen mijn geliefde Old Dutch fiets werd gestolen heb ik een tweedehands omafiets gekocht die na een paar jaar bijna uit elkaar viel. Fietsen was niet perse leuk op die fiets. Na het geld voor een nieuwe fiets gespaard te hebben, heb ik een Cortina fiets gekocht en daar ben ik nog steed heel blij mee!

 

2. Ga op tijd weg

Wat ik vaak hoor als reden waarom iemand niet fiets is, omdat ze het er zo warm van krijgen. “Dan kom ik zo bezweet aan”. Als je op tijd weg gaat hoef je niet (extra) hard te fietsen en kun je rustig aan doen. Ben jij nou eenmaal zo’n fietser die niet rustig kan fietsen en altijd op turbo stand fietst.  Neem een extra setje kleding mee. Dan kan je je omkleden als je op je plek van bestemming aangekomen bent.

 

3. Luister muziek/podcasts

Wanneer ik een behoorlijk stuk moet fietsen vind ik het fijn om naar muziek of podcasts te luisteren. Hiervoor gebruik ik een fiets smartphone houder. Zo lijkt de fietstocht een stuk sneller te gaan. En in het geval van een podcast steek je er ook nog eens wat van op (ligt er natuurlijk wel aan naar welke je luistert). Geen idee naar welke podcasts je moet luisteren? Hier vind je mijn aanraders => Podcast aanraders #1 & Podcast aanraders #2.

 

4. Regenkleding


Bereid je goed voor! Straks in de herfst heb ik continu een regenpak bij mij als ik weg ga met de fiets. Ik heb namelijk een hekel aan natte kleren. Dus als ik na een dag werken door de regen moet fietsen is dat voor mij geen probleem, want ik trek mijn regenpak aan en blijf droog. En ja het ziet er niet mooi uit, is niet charmant en weet ik veel wat allemaal nog meer, maar je blijft wel droog en daar gaat het (mij) om. Zeker het proberen waard. Kleine tip: ben jij nog vrijgezel? Schaf een regenpak aan, maak er een foto van en plaats deze op je Instagram met een paar leuke hashtags. Succes gegarandeerd!

 

5. Stress verminderen en beter slapen

Fietsen is ontspannend, vooral als je het buiten doet. Je kunt dan om je heen kijken naar de natuur, mooie gebouwen en/of je medemens. Je kunt je zorgen even achter je laten, je hoofd leegmaken en gewoon genieten. Zelf merkte ik dat toen ik nog in het ziekenhuisrestaurant werkte. Het werk was lichamelijk behoorlijk intensief en soms mentaal ook een uitdaging met alle (domme) vragen die je van bezoekers kreeg. Als ik dan na mijn werk op de fiets zat, genoot ik echt van de rust en niet te veel hoeven nadenken. Daarnaast schijnt het zo te zijn als je minimaal een halfuurtje per dag fietst je beter, dieper en fijner slaapt.

 

Fiets jij veel?

 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!